Trafikregler för Promenadscooter 2024

Trafikregler för Promenadscooter 2024


Promenadscooters Àr ett fantastiskt hjÀlpmedel för att öka rörligheten och friheten för personer med nedsatt rörelseförmÄga av olika anledningar. För att köra dessa fordon sÀkert och lagligt Àr det viktigt att förstÄ de trafikregler som gÀller i Sverige 2024. HÀr Àr en omfattande guide som hjÀlper dig att navigera i regelverket och sÀkerstÀlla att du anvÀnder din promenadscooter pÄ rÀtt sÀtt. 

Var fÄr man köra promenadscooter? 

ï»żPromenadscooter Ă€r ett hjĂ€lpmedel som fĂ„r anvĂ€ndas pĂ„ stĂ€llen dĂ€r det Ă€r tillĂ„tet att cykla eller gĂ„. Det innebĂ€r att du fĂ„r framföra din promenadscooter pĂ„ bĂ„de gĂ„ngbanor, cykelbanor, vĂ€gbana och i affĂ€rer. 

GĂ„ngbanor och trottoarer

Du har rÀtt att anvÀnda din promenadscooter pÄ gÄngbanor och trottoarer men du mÄste anpassa hastigheten efter de gÄende för att undvika att störa eller orsaka olyckor. 

Cykelbanor

Den högsta tillÄtna hastigheten pÄ cykelbanor Àr 20 km/h vilket innebÀr att alla vÄra promenadscootrar Àr tillÄtna att framföras pÄ cykelbanor. 

VĂ€gbana

Du har rÀtt att framföra promenadscootern pÄ vÀgbana till en hastighet av max 20km/h. Du skall dÄ upptrÀda som cyklist, dvs. att du kör pÄ höger sida av vÀgbanan. 

AffÀrer

Det Àr tillÄtet att köra promenadscootern inne i butiker och köpcentra. TÀnk pÄ att anpassa hastigheten efter de gÄende, plats och utrymme för att undvika olyckor.

Viktiga utrustningskrav

För att din promenadscooter ska vara sÀker och laglig att anvÀnda pÄ offentliga vÀgar och cykelbanor mÄste den uppfylla vissa utrustningskrav:

- Fungerande bromsar

- Tuta eller annan signalanordning för att varna andra trafikanter

- Belysning och reflex vid mörkerkörning som gör den synlig för andra trafikanter. Det mÄste vara ett vitt sken fram och ett rött sken baktill som ska vara tÀnd vid kröning i mörker. 

MÄste jag ha hjÀlm nÀr jag kör min promenadscooter? 

Det finns inget krav pÄ att bÀra hjÀlm nÀr du kör en promenadscooter. Vi rekommenderar dock att bÀra hjÀlm, sÀrskilt om du planerar att framföra din promenadscooter pÄ vÀgbana eller vid mycket trafik. 

Var fÄr man parkera en promenadscooter?

Promenadscootrar kan parkeras pÄ samma platser som cyklar, detta inkluderar trottoarer och sÀrskilda parkeringsrutor för cyklar. 

                                                                                                       

Kontakta Eloped

Har du fler frÄgor eller funderingar som rör promenadscootrar, vi har ett dedikerat team som finns hÀr för att hjÀlpa dig att hitta den perfekta promenadscootern för dina behov och som finns med dig hela vÀgen, Àven efter ditt köp. 

Ring oss: 040-309292

Mail: konakt@eloped.eu