Trygg e-handel logga

TRYGG E-HANDEL

VAD INNEB√ĄR CERTIFIERINGEN?

E-HANDEL

Trygg E-handel är en certifiering för företag som säljer produkter och tjänster online. E-handelsföretag driver internetbutiker där kunder kan köpa varor och tjänster (distanshandel). Principen liknar traditionell postorder, men varorna visas på en hemsida och köpeavtalet ingås direkt där.

I Sverige finns idag tusentals företag som säljer varor och tjänster via nätet, och de flesta är seriösa aktörer. Det är dock viktigt att veta vem du lämnar dina personuppgifter till för att skydda dessa och annan känslig information. Du vill också vara säker på att företaget levererar varorna i tid och erbjuder support efter köpet om något går fel.

Trygghet

Syftet med certifieringen Trygg E-handel är att hjälpa dig som konsument att välja pålitliga e-handelsföretag, så att du kan känna dig trygg och säker även efter att du klickat på "köp". Målet med Trygg E-handel är att det ska vara lika tryggt att handla på nätet som i en fysisk butik.

När du handlar från ett företag som är certifierat av Trygg E-handel innebär det att företaget har åtagit sig att följa en rad krav. Endast stabila och seriösa e-handelsföretag får bära Trygg E-handel-certifieringen.

Krav ställs på att företaget ska vara tydligt med sin identitet, ha säkra rutiner för hantering av personuppgifter, använda säkra betalningslösningar och ha en stabil ekonomi, så att du som konsument kan känna till och tillvarata dina rättigheter vid onlineköp.

För att se den fullständiga listan över krav som Trygg E-handel ställer, kan du besöka deras hemsida.

Säkerhet

Svensk Distanshandel säkerställer att certifierade företag uppfyller kraven genom kreditkontroller, testköp och utredningar vid misstanke om brister. För extra trygghet tar Trygg E-handel emot klagomål från konsumenter.

Om du klagar på ett certifierat företag och det visar sig att företaget har brutit mot reglerna, får företaget en anmärkning i registret. Vid allvarliga brister kan certifieringen återkallas omedelbart. Detta gör att du som konsument kan vara säker på att endast seriösa företag bär Trygg E-handel-symbolen.

Trygg E-handel-symbolen

För att kontrollera att symbolen är äkta kan du klicka på den eller hålla muspekaren över den. Varje anslutet företag har ett unikt certifikat på domänen tryggehandel.se.

Var hittar jag certifierade företag?

Du hittar alla certifierade företag på Trygg E-handels hemsida. Företagen är indelade i kategorier efter sortiment, vilket gör det lättare för dig att hitta företag som säljer de varor och tjänster du är intresserad av.