Behöver jag körkort för att köra lätta elfordon?

Behöver jag körkort för att köra lätta elfordon?


När du överväger att köpa ett lätt elfordon från oss på Eloped, kanske du funderar på om ett körkort krävs. Svaret varierar beroende på vilket fordon du är intresserad av, elmopedbil, elmoped eller promenadscooter. Här förklarar vi vad som gäller för varje fordonstyp och vilken behörighet som krävs.

Elmopedbilar och körkort

Vi erbjuder elmopedbilar både i klass 1 och klass 2, och reglerna för körkort skiljer sig något beroende på vilken klass du väljer.

Om du vill köra en elmopedbil i klass 1, behöver du ha ett B-körkort eller ett AM-körkort. Ett AM-körkort kan tas från 15 års ålder, vilket gör det till ett bra alternativ för yngre förare som vill köra på ett miljövänligt sätt.

För elmopedbilar klass 2 är det något enklare, eftersom du bara behöver ett förarbevis om du är född efter 1996. För de som är födda tidigare krävs inget körkort eller förarbevis för att köra dessa fordon.

Elmopeder och körkort

För våra elmopeder gäller också att kraven skiljer sig beroende på klass. Om du har ett B-körkort kan du köra en elmoped i klass 1 utan att behöva ta något separat mopedkörkort. Om du däremot inte har ett B-körkort, behöver du ett AM-körkort, vilket även detta kan tas från 15 års ålder.

Elmopeder i klass 2 har något lättare regler. Om du är född efter 1996 krävs ett förarbevis, men är du född innan dess behöver du inget körkort eller förarbevis för att köra dessa fordon.

Promenadscootrar och körkort

När det gäller våra promenadscootrar gör vi det så enkelt som möjligt. Du behöver inget körkort alls för att köra dessa fordon. De är utformade för att vara tillgängliga för alla, oavsett om du har tidigare körerfarenhet eller inte.

Detta gör våra promenadscootrar till ett perfekt alternativ för dig som vill ha frihet utan att behöva oroa dig för körkortsregler eller extra utbildning.